Her får du oppskriften på Britannia-kokkens vårtaco, og hans tips til mindre matavfall.
Nils Flatmark er souschef på Britannia, og gikk tidligere i år til topps i konkurransen Årets grønne kokk. Han kan også smykke seg med hederstegnet Cordon Bleu, han er deltaker på det norske kokkelandslaget og har tatt med seg gull fra både NM i kokkekunst 2022, Nordic green chef 2022 og San Pellegrino Award for Social Responsibility 2022.
Og i dag er det altså det grønne som er i fokus. På kjøkkenbenken forvandler han poteter, gulrøtter, løk og andre lokale råvarer til en fargerik fristelse – en ekte vårtaco – som er 100 % vegetarisk. Og til dessert? En søt og frisk symfoni av røde bær på hjemmelaget slush, også den basert på kortreiste ingredienser.
Mindre matsvinn med riktig utstyr
Mindre matsvinn er både økonomisk og bærekraftig. Ved hjelp av enkle, men geniale utstyrs-grep, minimerer Nils matsvinnet drastisk. Ett tips er å bytte fra potetskreller til aspargesskreller.
– Vi har målt, og sett at det er 50 % forskjell i svinnet. En aspargesskreller skjærer tynnere, og dermed ender mindre i søpla.
Som stjernekokker flest, har han et lidenskapelig forhold til kjøkkenutstyr.
– Jeg bruker lønna på Traktøren, sier han og smiler på en måte som gjør at vi skjønner at det er en god porsjon sannhet i ordene. For når det gjelder kjøkkenutstyr, unngår han netthandel. Noen ting bare må man ta og føle på.
– For eksempel kniver, du må holde i de for å kjenne vekta. Kjøkkenutstyr får man ikke testet ut på nett, konkluderer han.
– Og så gjelder det å ta vare på utstyret, minner han om. En naturlig del av et bærekraftig kjøkken, det også.