Et bærekraftig kjøkken
Les mer

Her får du oppskriften på Britannia-kokkens vårtaco, og hans tips til mindre matavfall.

Nils Flatmark er souschef på Britannia, og gikk tidligere i år til topps i konkurransen Årets grønne kokk. Han kan også smykke seg med hederstegnet Cordon Bleu, han er deltaker på det norske kokkelandslaget og har tatt med seg gull fra både NM i kokkekunst 2022, Nordic green chef 2022 og San Pellegrino Award for Social Responsibility 2022.

Og i dag er det altså det grønne som er i fokus. På kjøkkenbenken forvandler han poteter, gulrøtter, løk og andre lokale råvarer til en fargerik fristelse – en ekte vårtaco – som er 100 % vegetarisk. Og til dessert? En søt og frisk symfoni av røde bær på hjemmelaget slush, også den basert på kortreiste ingredienser.

Mindre matsvinn med riktig utstyr

Mindre matsvinn er både økonomisk og bærekraftig. Ved hjelp av enkle, men geniale utstyrs-grep, minimerer Nils matsvinnet drastisk. Ett tips er å bytte fra potetskreller til aspargesskreller.

– Vi har målt, og sett at det er 50 % forskjell i svinnet. En aspargesskreller skjærer tynnere, og dermed ender mindre i søpla.

Som stjernekokker flest, har han et lidenskapelig forhold til kjøkkenutstyr.

– Jeg bruker lønna på Traktøren, sier han og smiler på en måte som gjør at vi skjønner at det er en god porsjon sannhet i ordene. For når det gjelder kjøkkenutstyr, unngår han netthandel. Noen ting bare må man ta og føle på.

– For eksempel kniver, du må holde i de for å kjenne vekta. Kjøkkenutstyr får man ikke testet ut på nett, konkluderer han.

– Og så gjelder det å ta vare på utstyret, minner han om. En naturlig del av et bærekraftig kjøkken, det også.

Victoria Tortilla Press støpejern Ø20 cm
TRAKTØREN 599,-

Victoria Tortilla Press støpejern Ø20 cm
TRAKTØREN 599,-

Som stjernekokker flest, har han et lidenskapelig forhold til kjøkkenutstyr.

– Jeg bruker lønna på Traktøren, sier han og smiler på en måte som gjør at vi skjønner at det er en god porsjon sannhet i ordene. For når det gjelder kjøkkenutstyr, unngår han netthandel. Noen ting bare må man ta og føle på.

– For eksempel kniver, du må holde i de for å kjenne vekta. Kjøkkenutstyr får man ikke testet ut på nett, konkluderer han.

– Og så gjelder det å ta vare på utstyret, minner han om. En naturlig del av et bærekraftig kjøkken, det også.

Oppskrifter

Sagaform Taco Stand TRAKTØREN før 449,- Kampanjepris 299,-

Vårtaco

Lag vårtaco som en mesterkokk! Hjemmelaget potetlompe fylt med masse friskt og digg tilbehør.

Potetlompe

280 g potet
70 g mel
30 g smør
30 g rømme
5 g salt

Fremgangsmåte

  • Bak potetene med skall på 220 grader til de er møre (ca. 30 minutter).
  • Skrap ut innholdet fra skallet og bland til en deig sammen med de øvrige ingrediensene. Ha i mer mel dersom deigen blir for løs.
  • La hvile i 30 minutter.
  • Form deigen i ca. 10 runde emner. Lag flate lefser med en kjevle eller tacopresse fra Traktøren.
  • Stek lompene i tørr panne til de er gylne på begge sider.
  • Tips: Disse kan fryses.

Gulrot

4 gulrøtter (1 liten gulrot pr. person)
3 ss balsamico med bringebær
1 ss honning
4 ss smør

Fremgangsmåte

  • Skrell gulrøttene.
  • Bland hele gulrøtter med resten av ingrediensene i en ildfast form.
  • Sett formen i ovnen på 220 grader varmluft til gulrøttene er gylne og møre.

Balsamico med bringebær 100 ml
OLIVENLUNDEN 1830 179,-

Potetlompe

280 g potet
70 g mel
30 g smør
30 g rømme
5 g salt

Fremgangsmåte

  • Bak potetene med skall på 220 grader til de er møre (ca. 30 minutter).
  • Skrap ut innholdet fra skallet og bland til en deig sammen med de øvrige ingrediensene. Ha i mer mel dersom deigen blir for løs.
  • La hvile i 30 minutter.
  • Form deigen i ca. 10 runde emner. Lag flate lefser med en kjevle eller tacopresse fra Traktøren.
  • Stek lompene i tørr panne til de er gylne på begge sider.
  • Tips: Disse kan fryses.

Gulrot

4 gulrøtter (1 liten gulrot pr. person)
3 ss balsamico med bringebær
1 ss honning
4 ss smør

Fremgangsmåte

  • Skrell gulrøttene.
  • Bland hele gulrøtter med resten av ingrediensene i en ildfast form.
  • Sett formen i ovnen på 220 grader varmluft til gulrøttene er gylne og møre.

Balsamico med bringebær 100 ml
OLIVENLUNDEN 1830 179,-

Løkkrem

4 kepaløk
3 dl fløte
4 ss balsamico med bringebær
Salt
Olje til steking

Fremgangsmåte

  • Kutt løken i tynne skiver, og ha i stekepanne med litt olje.
  • La løken bli ordentlig karamellisert over tid, før du har i øvrige ingredienser. Kok til det tykner.
  • Kjør glatt i en blender og ha over i sprøyteflaske eller pose. Brukes som «ketchup» over tacoen.

Asparges

3 asparges
Olivenolje
Maldonsalt

Fremgangsmåte

  • Bruk den flate skrelleren fra Victorinox til å skrelle tynne bånd av aspargesen.
  • Legg i kaldt vann i 30 minutter slik at de blir sprø.
  • Vend i olivenolje og salt.

Stekt jordskokk

4 jordskokk
Olje
Smør
Sitron

Fremgangsmåte

  • Kutt jordskokken i skiver.
  • Stekes i olje til gyllen og mør.
  • Tilsett smør på slutten av steketiden og avslutt med litt sitronsaft og salt.

Victorinox Rex Peeler TRAKTØREN 109,-

Løkkrem

24 kepaløk
3 dl fløte
4 ss sherryeddik
Salt
Olje til steking

Fremgangsmåte

  • Kutt løken i tynne skiver.
  • Ha i stekepanne med litt olje.
  • La løken bli ordentlig karamellisert over tid.
  • Ha i øvrige ingredienser.
  • Kok til det tykner.
  • Kjør glatt i en blender og ha over i sprøyteflaske eller pose.
  • Bruk som «ketchup» over tacoen.

Asparges

3 asparges
Olivenolje
Maldonsalt

Fremgangsmåte

  • Bruk den flate skrelleren fra Victorinox til å skrelle tynne bånd av aspargesen.
  • Legg i kaldt vann i 30 minutter slik at de blir sprø.
  • Vend i olivenolje og salt.

Victorinox Rex Peeler TRAKTØREN 109,-

Stekt jordskokk

4 jordskokk
Olje
Smør
Sitron

Fremgangsmåte

  • Kutt jordskokken i skiver.
  • Stekes i olje til gyllen og mør.
  • Tilsett smør på slutten av steketiden og avslutt med litt sitronsaft og salt.

Tips!

Sprø grønnsaker
Reddik eller andre grønnsaker kuttes i båter og legges i isvann slik at de blir en ekstra sprø topping.

Legg lagvis
Legg alle ingrediensene lagvis i potetlompen og server.

For ekstra smak
Litt rømme eller creme fraiche i bunnen er ekstra godt.

Rabarbrajuice Inderøy GULATING 55,-

Frisk sommerdessert

Ingredienser

Rabarbra- og eplejuice fra Inderøy Mosteri
Jordbær og bringebær
Tørket kornblomst
Sukker

Fremgangsmåte

  • Hell juice i en brødform av silikon. La stå i fryseren til den er gjennomfrossen.
  • Skrap opp «slush» med Victoria isskrape fra Traktøren.
  • Kjør ca. 1/3 av bærene til pure med litt sukker.
  • Kutt resten av bringebærene og jordbærene til ønsket fasong. Vend bærene i pureen.
  • Ha alle ingredienser i en skål og topp med tørkede kornblomster.
  • Tips! Legg gjerne på oxalis for en flott effekt.

Victoria Ice Shaver TRAKTØREN 399,-

WISE Blomsterströssel
Malva-Ros TRAKTØREN 149,-

Kom innom Traktøren

for tips, triks og inspirasjon.